HOOFDPIJN EN FYSIOTHERAPIE
Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht en wordt door veel mensen als zeer vervelend ervaren. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn te onderscheiden die een andere behandeling vereisen. Hieronder hebben we het over de meest voorkomende soorten hoofdpijn en hoe u deze kunt herkennen.
Cervicogene hoofdpijn
Van alle soorten hoofdpijn heeft ongeveer 15% van de patiënten last van cervicogene hoofdpijn. Deze hoofdpijn is afkomstig vanuit de nek en wordt veroorzaakt door een gewricht dat niet goed beweegt. Dit kan ontstaan na een val of botsing met de nek maar heeft soms geen specifieke oorzaak. De pijn start vaak in de nek en straalt dan uit naar de achterkant van het hoofd. Beweging verergert de pijn en je kunt je hoofd vaak minder goed bewegen en draaien.
Spanningshoofdpijn
Het grootste deel van de mensen met hoofdpijn heeft last van (spier)spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn kenmerkt zich door een bandgevoel rondom het hoofd en gaat vaak samen met een toename van stress, een verkeerde houding of te weinig beweging. Om deze hoofdpijn te verhelpen is het dus belangrijk om aandacht te geven aan de conditie, het herkennen van stressfactoren en optimaliseren van de houding.
Migraine
Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn waarbij sprake is van een spontane tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in de hersenen. Een migraineaanval ontstaat wanneer de bloedvaten weer worden verwijd en dit zorgt voor hevige hoofdpijn. Zo’n aanval kan wel tot 72 uur duren. Migraine is vaak chronisch maar kan ook getriggerd worden door bepaalde factoren zoals stress, vermoeidheid of hormonale veranderingen.
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is zoals de naam al zegt een periodieke hoofdpijn. Het is een van de meest heftige vormen van hoofdpijn en absoluut geen pretje. De hoofdpijn zet plotseling op en is bijna ondraaglijk. Het begint rond de slapen en straalt uit naar de oogkas maar ook de nek. Een aanval kan tot drie uur duren en mogelijk uitgelokt worden door factoren zoals alcohol, weinig zuurstof en bepaalde medicijnen.
Manuele therapie
Cervicogene hoofdpijn en (spier)spanningshoofdpijn kan door de manueel therapeut goed beoordeeld en behandeld worden. Manuele therapie wordt net als fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Migraine en clusterhoofdpijn kan de manueel therapeut niet behandelen, hiervoor kan het beste een arts geraadpleegd worden. Bij FYSIOTHERAPIEKONINGS.NL kun je uiteraard altijd terecht voor meer informatie of vragen hierover.
Wat kunt u zelf doen bij hoofdpijn?!
• Blijf bewegen
Het is belangrijk om te blijven bewegen. Doe wat u altijd doet en pas uw activiteit alleen aan als dat nodig is. Maak geen bewegingen die de pijn verergeren.
• Probeer uw (werk)houding eens zelf te beoordelen.
Kan het beter? Kunt u regelmatig afwisselen van houding? Voor advies op maat kunt u het beste een deskundige raadplegen.
• Kunt u goed zien, ook op het beeldscherm van de computer?
Als u goed kunt zien, zit u vaak meer ontspannen. Wellicht kunt u uw ogen laten onderzoeken.
• Denk positief
Als u veel piekert of zich zorgen maakt over uw hoofdpijn, herstelt u minder snel. Het kan helpen om voldoende informatie over uw klachten te krijgen, zodat u weet
waar u aan toe bent en wat u kunt verwachten.
• Leef gezond
Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet (of minder) roken helpt bij uw herstel.
• Blijf actief in werk en huis
Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.
• U kunt ook voor een éénmalig consult bij de Fysiotherapie Konings terecht. Hij helpt u inschatten wat voor soort of type hoofdpijn u heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.
• Zelf goed blijven oefenen met de oefeningen die u van onze manueel therapeut krijgt.
Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: