MANUELE THERAPIE

Manuele therapie is eigenlijk een specialisatie binnen de fysiotherapie. Misschien heeft u ooit al eens gehoord zonder te weten wat het nu exact is. Dat terwijl het best aan te nemen valt dat manuele fysiotherape bij heel wat zaken kan helpen. De technieken binnen de manuele therapie omvatten onder andere mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, oscillaties en meer. Manuele fysiotherapie staat ook wel bekend om het ‘kraken’. Het beschouwt het lichaam als één geheel waarbij alles een invloed kan hebben op de rest van het lichaam. Het doel is dan ook de verschillende delen en stelsels van uw lichaam, uw bewegingsapparaat, te herstellen en verbeteren. Door deze focus op het lichaam als één geheel is manuele therapie geschikt voor de gehele bevolking. Als u problemen aan het ondervinden bent, ongeacht uw leeftijd en beroep, kan manuele fysiotherapie voor u een efficiënte en geschikte uitkomst bieden.

INTAKE GESPREK
Manuele fysiotherapie start uiteraard met een intakegesprek. Na het intakegesprek wordt er een uitgebreid functieonderzoek verricht met onder andere spiertesten, coördinatietesten, gewrichtsstesten en meer. Dit is uiteraard bedoeld om een goed inzicht te krijgen in uw specifieke klacht en de graad van ernst van het probleem. Op basis van de resultaten van deze test zal uw manuele therapeut een duidelijk behandelplan opstellen om u vooruit te helpen bij een revalidatie. Het spreekt daarbij voor zich dat de manuele therapeut u ook professioneel zal begeleiden tijdens deze periode. Het eerste doel van de behandeling is het kunnen hernemen van de normale activiteiten en de algemene gezondheid op een aanvaardbaar peil te krijgen.

VOOR WIE?
Manuele therapie is geschikt voor iedereen die klachten heeft over de werking van zijn of haar lichaam. Sommigen doen automatisch de aanname dat dit type fysiotherapie voornamelijk bedoeld is voor atleten die aan een revalidatie bezig zijn. Dat is echter slechts een klein deel van de doelgroep: iedereen die kampt met lichamelijke klachten en last heeft van een blessure kan efficiënt en goed geholpen worden door te kiezen voor manuele fysiotherapie ongeacht de sportieve achtergrond. Zo valt een bezoekje aan de manuele fysiotherapeut vast en zeer aan te raden bij onder andere de volgende situaties:

Algemene pijnklachten van hoofdpijn tot last van de voeten
Stramme rug, gewrichten die geblokkeerd zitten
Hernia
Whiplash
Sportblessures aan spieren, beenderen en gewrichten
Algemene blessures aan spieren, beenderen en gewrichten
Bewegingsbeperking in gewrichten
Manuele therapie bij sportblessures

Bent u intensief bezig met sport en stelt u uw uw lichaam serieus op de proef? Dan is het geen slecht idee manuele fysiotherapie te overwegen. Zo kunt u bij ons terecht voor bewegingsadvies dat u kan helpen bij het voorkomen van sportblessures. Hebt u al een sportletsel opgelopen? Voorkom dan dat het chronisch wordt: bij manuele fysiotherapie gaan we op zoek naar een efficiënte behandeling van uw letsel. Wij werken altijd op maat en gaan ver in het onderzoek van wat de eventuele oorzaak van een probleem zou kunnen zijn. Stroeve gewrichten en spieren worden losgemaakt waardoor de zeurende pijn uit uw lichaam verdwijnt. Bij de revalidatie van een blessure is het van groot belang om een goede begeleiding te voorzien en een goed oefentherapeutisch programma te volgen. Twee zaken waar een manuele fysiotherapeut u kan helpen.

Een manueel therapeut is zelden een professional die alleen staat: een therapeutisch onderzoek onder deze vorm is een ideale aanvulling van een artsendiagnose. Als u dus op zoek bent naar iemand die in overleg met uw arts op professionele wijze op zoek gaat naar foute bewegingspatronen en houdingen is de manuele fysiotherapeut de geknipte persoon. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met psychologische factoren die een alternatief verklaringsmodel kunnen vormen.