WINTER EN SPIEREN

Tijdens de winter hebben veel mensen last van vastzittende, stijve en stramme spieren. Hoe komt het eigenlijk dat u tijdens de winter vastzittende of zelfs pijnlijke spieren heeft? Maar vooral: wat kunt u tegen vastzittende spieren in de winter doen?

Hoe kan het dat spieren vastzitten in de winter?

Alhoewel er veel onderzoek is gedaan naar strammere spieren in de winter, vooral bij artrose en reuma, is er nog geen eenduidige verklaring gevonden. Dit komt deels doordat het (winter)weer zo veel componenten heeft. Onderzoekers kunnen daardoor geen duidelijk verband tussen één weercomponent en de ervaring van vastzittende spieren leggen. Deels wordt de verklaring van vastzittende spieren ook bemoeilijkt doordat sommige mensen er (ook) in de zomer last van hebben.

 

Doorbloeding in de spieren

Er kunnen verschillende mogelijke verklaringen zijn voor vastzittende of stijve spieren in de winter. Een eerste lichamelijke verklaring is dat de doorbloeding in de spieren afneemt in de winter. Door de kou kan het bloed in de aderen rond de spieren stollen. De minder doorbloede spieren worden stram met als gevolg dat ze ‘vast gaan zitten’.

Minder beweging

Een andere verklaring voor vastzittende spieren is de hoeveelheid beweging tijdens de winter. In koude periodes sporten we namelijk minder. Hierdoor zijn de spieren minder ‘gesmeerd’ en is bewegen moeilijker. Het weinige bewegen in de winter zorgt er ook voor dat u minder zweet en uw lichaam afvalstoffen niet goed kan afvoeren. Het lichaam voert afvalstoffen normaalgezien af via zweet, maar nu slaat het lichaam ze op in de spieren en gewrichten. De afvalstoffen in uw spieren zorgen ervoor dat ze stram en vast gaan aanvoelen.

Psychologische verklaring

Tot slot zijn er ook onderzoekers die zeggen dat uw gemoedstoestand in de winter invloed heeft op de ervaring van stijfheid en pijn. Door minder zon en nat en koud weer krijgen mensen negatieve en soms zelfs depressieve gevoelens. Deze gevoelens verhogen uw aandacht voor lichamelijk ongemak en pijn, zoals vastzittende spieren. Wanneer u overigens al geloofde dat het winterweer invloed heeft op uw spieren, dan zult u er ook meer op letten. U ervaart dan eerder stijfheid of pijn.


Wat kunt u tegen vastzittende spieren doen?

Nu u een idee heeft van mogelijke oorzaken van vastzittende spieren, kunnen we naar de oplossingen gaan kijken! Hieronder geven we u 4 tips. 

1 Warm aankleden

Wij adviseren u zich in de winter warm genoeg te kleden. Zo zorgt u ervoor dat het bloed goed blijft doorstromen en de spieren niet stram worden. Draag kleding die uw lichaam goed bedekt of trek meerdere lagen kleding aan.

2 Gezond eten

Om vastzittende spieren te voorkomen, is gezond eten een must. Vermijd alcohol en eet liefst zo min mogelijk voeding die verzuring in de hand kunnen werken zoals eieren, kaas en vlees. Eet voldoende groente en fruit, want die zorgen voor ontzuring.

3 Bewegen

Vaak gaan mensen die vastzittende spieren hebben minder bewegen. Het is echter belangrijk dat u juist wel goed blijft bewegen! Door iedere dag een uurtje te bewegen blijven de spieren ‘gesmeerd’ en voorkomt of vermindert u stijve spieren. Sporten als wandelen, zwemmen en yoga zijn een aanrader wanneer u last heeft van vastzittende spieren. De fysiotherapeut kan u helpen bewegingen juist uit te voeren om de spieren niet te overbelasten, maar juist weer soepel te maken. Bent u minder actief of is het voor u moeilijk om te wegen, dan kunnen we advies geven over oefeningen die u thuis kunt uitvoeren naast wandelen of bijvoorbeeld zwemmen.

4 Massages

Zitten uw spieren ’s winters nog steeds vast, ook als u zich warm kleedt, gezond eet en blijft bewegen? Probeer dan eens een massage bij een fysiotherapeut. Hij/zij weet precies op welke manier de spieren los gemasseerd moeten worden. Een persoonlijke aanpak werkt het beste!

Heeft u ’s winters ook last van stijve, stramme of vastzittende spieren? En wilt u weten hoe u goed beweegt om erger te voorkomen of wenst u een professionele massage van een fysiotherapeut? Neem dan contact op met Fysiotherapie Konings.

CONTACTPAGINA

Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: