WATER NA JE BEHANDELING

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en je lichaam is er van afhankelijk om te overleven. Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Het is nodig om wat u aan vocht verliest aan te vullen. U houdt de vochtbalans het best op peil door voldoende te drinken.Onder andere smeert en dempt de impact van de gewrichten. Daarnaast helpt het met afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Bij een verminderde hoeveelheid vocht in je lichaam kan je uitdrogen. Lichte mate van vocht tekort kan dan zorgen voor bijvoorbeeld vermoeidheid of vermindert herstel.

Drinken na je behandeling fysiotherapie

Wij adviseren om altijd water na je behandeling fysiotherapie te drinken. Sommige patiënten vragen zich af waarom we dat eigenlijk doe. Waarom heb je water nodig en hoeveel?

 

 

Op allerhande manieren vocht verliezen

Je verliest al vocht door het ademen, zweten, de stuwing in de darmen en via de ontlasting. Dit moet weer aangevuld worden in het lichaam om goed te kunnen functioneren. De sport die je beoefent, het klimaat waarin je leeft en je algemene gezondheid zijn factoren om rekening mee te houden. Hoeveel vocht je per dag moet drinken is daardoor per individu verschillend. Gemiddeld gezien wordt er geadviseerd om 1,5 tot 2 liter water te drinken. Daarnaast haal je een deel van je vocht uit het eten dat je neemt.

Fysiotherapie is belastend

Een behandeling fysiotherapie is erg belastend voor je lichaam. Het mobiliseren van de gewrichten om deze weer goed te laten bewegen. De massage van spieren om afvalstoffen vrij te laten komen uit deze gespannen spieren. Na de behandeling heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen, maar dus ook water. Daarnaast helpt water bij de groei en ontwikkeling van spieren na training.

Tips om voldoende water te drinken

Als u wakker wordt na een nacht slaap, heeft uw lichaam urenlang geen vocht binnen gehad. Wel is er water uit uw lichaam onttrokken, bijvoorbeeld door zweet. Voeg het waterniveau weer aan door de dag meteen te starten met een glas water. Als uw lichaam (bijvoorbeeld na het volgen van deze tips) gewend is om meer water te drinken, kunt u de dag starten met twee of drie glazen water.

Een waterflesje meenemen naar school, werk of in de auto kan helpen om dagelijks vaker te drinken. Bijna 40 procent doet dit overigens al, bleek uit de watertest. Onder jongeren tot 30 jaar drinkt zelfs de helft dagelijks uit een eigen waterfles. Hoewel kraanwater veruit de favoriet blijft, kiezen jongeren twee keer zo vaak voor water met een smaakje dan 40-plussers. Het Voedingscentrum juicht deze trend toe, maar waarschuwt op de website ook voor de bacteriën die kunnen groeien in waterflesjes. Ze adviseert om de flesjes, inclusief dop, elke dag te spoelen met afwasmiddel.  

Maak een gewoonte van water drinken. Begin de dag bijvoorbeeld altijd met een glas water en spreek met uzelf af te dat u voor iedere maaltijd een groot glas water drinkt. Na een tijdje bent u er helemaal aan gewend en haalt u die 2 liter met gemak.

Na een tijdje kan water beginnen te vervelen, waardoor u geen zin heeft om er iedere dag twee liter van te drinken. Om het makkelijker vol te houden kunt u fruit of groente aan uw water toevoegen. U kunt eindeloos variëren dus probeer zelf wat uw favoriet is. Munt, citroen en komkommer is bijvoorbeeld een lekkere combinatie.

Fysiotherapie Konings helpt!

Water drinken is één van de dingen die je zelf bij kan dragen bij het beter laten werken van de behandeling. Wij zullen je altijd aanraden om een halve tot hele liter water meer te drinken dan je normaal doet. Dit omdat je lichaam het nodig heeft voor het herstel, zodat jij je uiteindelijk snel weer fit voelt. Wilt je meer informatie? Neem dan contact met ons op via 0164 – 23 32 00 of stuur een e-mail naar praktijk@fysiotherapiekonings.nl

 

 

CONTACTPAGINA

Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: