TINTELINGEN

We kennen het allemaal wel. Een doof gevoel of tintelingen veroorzaakt door ‘met je benen over elkaar zitten’ of ‘op je arm in slaap vallen’. Geen zorgen: tintelingen zijn meestal onschuldig. Vaak wordt dat ook wel ‘slapen’ genoemd, bijvoorbeeld een slapend been. Het gevoel kan ervaren worden als kriebelig, prikkelend, brandend of juist verdovend. Soms gaat een tintelend gevoel gepaard met krachtverlies: je laat per ongeluk iets uit je handen vallen of je verstapt je tijdens het lopen. Dat is onhandig. ‘Slapende ledematen’ staat in de medische wereld beter bekend als paresthesia (afkomstig van het Griekse para (‘abnormaal’) en aisthesia (‘gevoel’)) en wordt gekarakteriseerd door het slap worden van ledematen en de typische, tintelende sensatie. Ondanks dat er aandoeningen zijn die chronische paresthesia tot gevolg hebben, gaat het hier meer om de huis-tuin-en-keukenvariant die we allemaal kennen. Deze vorm van paresthesia wordt ook wel trasient paresthesia genoemd en verdwijnt veelal na een aantal seconden tot enkele minuten. Maar als er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.

 

Waarom voel je tintelingen

Meestal wordt door een slechte lig- of zithouding -wanneer je bijvoorbeeld op je arm in slaap valt- wordt je arm bekneld en daarmee ook de zenuwen en bloedvaten die daar lopen. Aangezien onze zenuwen de verbinding zijn tussen de hersenen en het lichaam, heeft het afknellen van de zenuwen tot gevolg dat de hersenen (gedeeltelijk) het contact verliezen met je arm. Omliggende zenuwen die niet worden afgekneld worden in een dergelijke situatie extra gestimuleerd, wat het tintelen tot gevolg heeft. Dat sommige zenuwen helemaal geen informatie meer doorgeven en andere juist heel veel, is voor de hersenen een signaal dat er iets niet lekker zit en de lichaamshouding aangepast moet worden. Het tintelende gevoel in je arm werkt dus als een beschermingsmechanisme om blijvende zenuwschade te voorkomen.

Algemene oorzaken van tintelingen

Veelvoorkomende verschijnselen die overal in je lichaam tintelingen kunnen veroorzaken, zijn:

Een slechte bloedcirculatie.
Als je bloedsomloop slecht is of beperkt wordt, kan zuurstofrijk bloed niet alle plaatsen van je lichaam goed bereiken. Daardoor ontstaat er lokaal een zuurstoftekort. Dat veroorzaakt een tintelend gevoel. Als het bloed weer vrij baan krijgt, bijvoorbeeld als je anders gaat zitten, verdwijnt het gevoel vanzelf.
Een beknelde zenuw.
Als er (te veel) druk op een zenuw komt te staan, kan hij niet goed meer signalen doorgeven. Daardoor ervaar je een tintelend gevoel. Als de druk op de zenuw wordt weggenomen, verdwijnt het gevoel vanzelf.
De overgang.
Door de veranderingen in je hormoonhuishouding, kan de aansturing van je zenuwen verstoord raken. Hierdoor geven je zenuwen een tintelend gevoel door aan je hersenen. Na de overgang verdwijnen deze tintelingen vanzelf weer.
Een tekort aan vitamine B12.
Een tekort aan deze vitamine kan tintelingen veroorzaken.
Een teveel aan vitamine B6.
Een overschot aan deze vitamine kan je zenuwstelsel beschadigen. Dat veroorzaakt tintelingen.

Oorzaken van tintelende armen, handen en vingers

Naast bovenstaande oorzaken, kan een tintelend gevoel in je armen, handen en vingers ook worden veroorzaakt door:

Carpale tunnelsyndroom.
Bij dit syndroom is er sprake van een beknelling van een specifieke zenuw, namelijk de handzenuw die door de ‘carpale tunnel’ loopt, aan de binnenkant van je pols. Je arm, hand en vingers (behalve je pink) kunnen hierdoor gaan tintelen. In een kwart van de gevallen gaat dit syndroom binnen een jaar vanzelf weer over.
Cubitale tunnelsyndroom.
Bij dit syndroom heb je juist wél last van een tintelende pink. De beknelde zenuw zit namelijk ergens anders: aan de binnenkant van je elleboog, ongeveer op het plekje van het ‘telefoonbotje’. Als je die stoot, voel je dat ook in je pink.
Geïrriteerde peesscheden. Door overbelasting van de handen, bijvoorbeeld door handenarbeid of reuma, kunnen de omhulsels van de pezen (de peesscheden) geïrriteerd raken. Mensen met suikerziekte hebben een verhoogde kans op problemen met de pezen.
Een muisarm (RSI).
Door het uitvoeren van herhaaldelijke bewegingen, zoals het bedienen van een computer, kan je hand of pols geblesseerd raken. Dit veroorzaakt pijn en tintelingen. Deze klachten verdwijnen meestal als je je hand en arm minder belast.
Thoracic outlet syndrome (schoudergordelsyndroom).
Bij dit syndroom raken zenuwen in de schouder bekneld, wat tintelingen en pijn in je schouder veroorzaakt. Die kunnen vervolgens uitstralen naar de arm, hand en nek.
Te strakke sieraden of pleisters.
Je armbanden en ringen kunnen te strak gaan zitten doordat je hand opzwelt, bijvoorbeeld door gewichtstoename of door het vasthouden van vocht. Ook kun je bijvoorbeeld een pleister te strak vastplakken. Hierdoor wordt de bloedsomloop beperkt of raakt er een zenuw bekneld. Als je het knellende voorwerp weghaalt, verdwijnen de tintelingen ook.

Oorzaken van tintelende benen en voeten

Suikerziekte (diabetes)
Tarsale tunnelsyndroom (joggersvoet).
Hernia
Rusteloze-benensyndroom (restless legs).

Wil je meer weten over tintelingen?

Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Of loop gewoon eens binnen, dan maken we even tijd voor je.

Fysiotherapie Konings helpt!