SPORT EN ALCOHOL

Deze keer plaatsen we meteen onze visie op alcohol en sportieve prestaties.

 

Door alcohol gaan de nieren juist sneller vocht afscheiden. Alcoholische drankjes tellen niet mee voor onze vochtbehoefte maar leveren wel energie op voor ons lichaam. De energie uit alcohol zien we echter als ‘lege’ calorieën: het levert wel energie op, maar bevat geen nuttige voedingsstoffen of gezondheidsvoordelen.

Toch verschijnen er de afgelopen jaren verschillende onderzoeken waarin de medische voordelen van gematigd alcoholgebruik worden aangetoond. Een belangrijk knelpunt bij dit soort onderzoeken is echter dat de deelname van niet-drinkers kan zorgen voor een vertekend beeld. Zo zouden deze mensen niet drinken vanwege aanwezige gezondheidsproblemen, waardoor het risico op vroegtijdige sterfte sowieso al hoger lager. Daarnaast wordt er niet altijd rekening gehouden met andere factoren zoals geslacht, leeftijd, BMI, lichaamsbeweging, diabetes of roken [5].

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseert om alcohol helemaal te vermijden. Zo zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat ieder glas alcohol het risico op verschillende vormen van kanker verhoogd. Daarnaast hebben verschillende recente onderzoeken aangetoond dat alcohol zelfs als directe oorzaak van onder andere mond-, lever- en darmkanker kan worden benoemd.

Onze conclusie luidt daarom: de mogelijk positieve effecten van gematigd alcoholgebruik wegen niet op tegenover de talrijke nadelen ervan. Probeer daarom uw alcoholinname dus te beperken tot een minimum om een gezonde leefstijl te optimaliseren!

WIJ ADVISEREN OM -MET NAME VOOR EN NA HET SPORTEN- DE ONDERSTAANDE NEGATIEVE EFFECTEN IN GEDACHTEN TE HOUDEN!

De terrassen zijn weer (deels) geopend en dat betekent dat u ‘eindelijk’ weer een drankje mag gaan nuttigen buitenshuis. Deze vrijheid nodigt misschien uit om meteen (flink) wat alcohol te nuttigen. Bent u tegelijk ook (weer) actief aan het sporten? Dan willen wij u toch adviseren om op te passen met het alcoholgebruik. Ondanks dat de ‘3e helft’ een bekend fenomeen is, gaan sport en alcohol namelijk niet goed samen. Wij vertellen u over de effecten van alcohol op uw (sport)lichaam.

Vochtverlies is prestatieverlies 

Wanneer u intensief aan het sporten bent, verliest u vocht door het zweten. Alcohol zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat u (extra) vocht uit het lichaam onttrekt, waardoor u vaker moet plassen en uw lichaam nog meer uitdroogt.  Wist u dat 2% vochtverlies al een negatief effect heeft op uw sportprestatie? Daarnaast kan vochttekort ook nog eens zorgen voor spierkrampen. 

Uitputtingsslag

Wanneer er een (sport)prestatie van u gevraagd wordt, heeft u hier energie voor nodig en deze komt voornamelijk voort uit koolhydraten. Wanneer u alcohol genuttigd heeft, gebruikt uw lichaam deze koolhydraten niet voor energie, maar voor het afbreken van de alcohol. Hierdoor houdt u weinig koolhydraten over en bent u dus eerder vermoeid. 

Over de grens

Net als het sporten met verdoving of pijnstillers, is het af te raden om te sporten met alcohol op. Alcohol zorgt namelijk voor het verminderen van uw pijngevoel, waardoor u sneller over uw grens heen kunt gaan. Dit zorgt bijv. voor overbelasting en/of een grotere kans op blessures. 

Kans op hartritmestoornissen

Misschien herkent u het wel: u heeft een avondje goed door gedronken en u merkt dat uw hart de volgende dag flink te keer gaat. Dit komt doordat alcohol zorgt voor een verwijding van uw bloedvaten en uw hart dus harder moet pompen om de zuurstof overal in uw lichaam te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat met overmatig alcoholgebruik uw spieren te weinig zuurstof krijgen en er zelfs hartritmestoornissen of spierletsel ontstaat. Dit is voor u als sporter geen ideaal scenario. 

Vermindering van reactievermogen

Alcohol zorgt voor een achteruitgang van uw concentratie- en coördinatievermogen. Hierdoor wordt uw reactievermogen trager en neemt u vaker meer risico’s. Dit kan ervoor zorgen dat u eerder een blessure oploopt.

Tekort aan vitamines en mineralen

Iemand die regelmatig alcohol drinkt, eet minder en krijgt daardoor minder vitamines en mineralen binnen en dan met name vitamine B1 (thiamine). Uw lichaam maakt deze vitamines en mineralen helaas niet zelf aan, dus is het belangrijk dat u eten met voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.  Vitamine B1 zorgt ervoor dat uw lichaam energie kan halen uit voeding en speelt een rol bij het aanmaken van hersencellen. Daarnaast helpt deze vitamine bij de afbraak van alcohol, mits het natuurlijk voldoende aanwezig is in uw lichaam. 

Kans op meer spierpijn

Iedereen weet dat de lever een belangrijk orgaan is in het afbraakproces van alcohol.  Naast alcohol wordt ook het melkzuur wat zich vormt in uw spieren tijdens het sporten, in de lever afgebroken. Omdat alcohol wordt gezien als een gifstof, kiest de lever ervoor om deze stof als eerste af te breken, waardoor het melkzuur zich ophoopt in de spieren. Dit veroorzaakt meer spierpijn dan u normaal misschien gewend bent.