Overmatig zweten

Inspanningszweet

Zweet, ook wel transpiratie genoemd, is een normale en gezonde lichaamsfunctie die een paar maanden na de geboorte op gang komt.

We zweten meestal om ons lichaam af te koelen, een proces dat thermoregulatie wordt genoemd. Onze hersenen sturen een signaal naar meer dan drie miljoen klieren in ons lichaam om zweet af te geven (een heldere vloeistof van water, zouten en eiwitten). Door verdamping van deze vloeistof daalt onze lichaamstemperatuur.

Er bestaan verschillende factoren die transpiratie kunnen veroorzaken:

  • Warme omgeving
  • Beweging in het algemeen en fysieke activiteiten
  • Emoties, inclusief stress
  • Heet of kruidig voedsel
  • Bijwerkingen van medicijnen of operaties
  • Ziekte, wanneer ons lichaam infecties of koorts bestrijdt
  • Hormonale veranderingen zoals de menopauze, zwangerschap, menstruatie of pubertijd.

Inspanningszweet

Bij inspanning of andere fysieke activiteiten neemt je lichaamstemperatuur toe en gaat je lichaam zweten om koel te blijven.

Sommige mensen zweten meer dan anderen wanneer ze zich inspannen en niet iedereen heeft last van zweetplekken. Tijdens inspanning kun je tien keer zo veel zweten als normaal, tot wel 10 liter per dag. Dat is heel veel vloeistof. Het is dus heel belangrijk om voldoende te drinken.

Veel mensen denken dat hoe meer je zweet tijdens het sporten, hoe meer je afvalt. Maar dat is niet waar. Meer zweten betekent niet dat je meer calorieën verbrandt. Het betekent alleen dat je lichaam harder moet werken om af te koelen.

Hoe kan ik inspanningszweet verminderen?

Blijf fris en droog door na het sporten te douchen en jezelf goed af te drogen om bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken tegen te gaan. Als je je zorgen maakt over zweetvlekken of als je denkt dat je overmatig zweet tijdens of na het sporten, probeer dan een goede anti-transpirant.