OP JE HEUPEN
Je wil eropuit, maar lange wandelingen vermijd je liever om heuppijn te voorkomen. Herkenbaar? Heb jij last van je heupen, maar weet je niet goed waardoor het veroorzaakt wordt? In beweging blijven is erg belangrijk om je heupen soepel te houden. Bij acute klachten geldt dat niet: als het pijn doet, moet je stoppen. Ontstekingen moet je namelijk niet overprikkelen.
De heup
De heup is een gewricht bestaande uit de kop van je bovenbeen en het komvormige bekken. Tussen ‘de kop en de kom’ zit een laagje kraakbeen om ervoor te zorgen dat ze netjes over elkaar bewegen en niet schuren. Door het heupgewricht kun je jij bovenbeen in verschillende richtingen bewegen
Veel voorkomende heupklachten
Slijmbeursontsteking
Als je je hand op je heup legt, voel je een hard stukje bot. Daar zit je slijmbeurs, die pijnlijk ontstoken kan raken. De ontsteking ontstaat meestal door een val of een ander ongeluk. Na een harde tik op je slijmbeurs kan deze gaan opzwellen, irriteren en ontsteken. Gelukkig zijn de klachten vaak goed te verminderen met fysio. Wij helpen je de spieren rond je slijmbeurs los te maken, waardoor de druk op de ontsteking – en daarmee de pijn – vermindert.
Peesontsteking
Als je veel danst, voetbalt of een andere sport beoefent, loop je meer risico op een peesontsteking. De spier die van binnenin je rug naar je bovenbeen loopt, zorgt ervoor dat je heupgewricht kan buigen. Als je deze spier overbelast, kan de pees gaan ontsteken met een pijnlijke lies en bekkengebied als gevolg. Vaak kun je een peesontsteking vermijden door niet te ‘overtrainen’ en op tijd rust te nemen. Met fysiotherapie kunnen wij je klachten helpen verminderen. In ernstige gevallen verwijs we je door naar de huisarts (antibiotica).
Artrose
Artrose is de slijtage van het kraakbeen van de heup. De slijtage vindt plaats naarmate we ouder worden. Door de artrose is het moeilijker om je heup en je bovenbeen te bewegen. Ook kun je pijn ervaringen in de lies. Zulke heupslijtage komt regelmatig voor en is niet te genezen. Wel kunnen we bij Fysiotherapie Konings helpen je klachten te verminderen. Zelf kun je al beginnen door voldoende te blijven bewegen om je heupgewricht soepel te houden!
Labrumscheur
Om het uiteinde van je dijbeen zit een laagje kraakbeen. Door ongelukkig te vallen – en soms zonder duidelijke reden – kan dat laagje scheuren. Als we constateren dat een labrumscheur de reden is van jouw klachten, dan kunnen we maar één ding voorschrijven: rust. Zo’n scheur is niet zomaar te verhelpen, maar komt gelukkig niet zo vaak voor. In ernstige gevallen kun je eraan geopereerd worden.
Reuma
In de latere fase van reuma kun je last krijgen van slijtage in je heupen. Aan reuma zelf is niet veel te doen, maar ik kan je wel helpen de (pijn)klachten te beperken. Je spieren losmaken om de druk op je heup te beperken is de eerste stap. Nog belangrijker is dat je met reumaklachten in beweging blijft. Met oefentherapie kunnen onze fysiotherapeuten je helpen.
Cam-/pincerdeformiteit
Deze aandoening met een ingewikkelde naam is vrij simpel uit te leggen. Het houdt in dat je door een afwijking in je gewricht extra bot aanmaakt rondom je heupgewricht. Net als bij andere vormen van deformiteit en botbreuken kunnen wij hier als fysiotherapeuten weinig aan doen. En mochten we deze diagnose stellen: je kunt er prima oud mee worden.
Snapping hip
Ben je aan het lopen en hoor of voel je af en toe een klikkend geluid vanuit je heup? Schrik niet! Je hebt misschien last van een snapping hip, waarbij je heupspier over de kop of slijmbeurs van je heup heen glijdt en daar een kliksensatie veroorzaakt. Intensief sporten kan de oorzaak zijn, maar een klikkende heup kan ook ineens komen opdagen, bijvoorbeeld na een groeispurt. Met verschillende technieken helpen we je je spieren los te maken. Met rekoefeningen kom je in de meeste gevallen al ver.
Piriformis syndroom
Heupklachten kunnen ook vanuit je zenuwen komen. Wanneer de zenuw die van jouw rug naar je voet loopt onder druk staat, kan je zeurende pijnklachten in je bil krijgen, met kans op uitstraling naar je heup. Bij vermoeden van piriformis syndroom raden we je af om zomaar aan oefeningen te beginnen. Vraag advies. Met gerichte fysiotherapie kunnen wij je spieren losmaken en je zenuw de nodige rust geven om weer te herstellen.
Oorzaken van heupblessures
Iedere heupklacht heeft zijn eigen oorzaak. De oorzaak van het probleem aanpakken is namelijk vaak de beste oplossing. Veel voorkomende oorzaken van heupblessures zijn:
- Overbelasting
- Onderbelasting
- Verkeerde stand van de heupen
- Slijtage
- Overgewicht
- Verkeerde stand van de voeten
- Heupafwijking
- Ontsteking
- Plotselinge explosieve beweging
Zelf pijn verlichten
Je kunt thuis wel een aantal dingen doen om de pijn al wat te verlichten:
Train de spieren om de heupen heen
Om je heupen te ondersteunen, kun je de spieren rond de heupen gaan trainen. Deze spieren kunnen dan de schokken opvangen en verdelen die de heupen normaalgezien in hun eentje zouden opvangen (wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde beweging maakt). Train bijvoorbeeld je bilspieren, buikspieren en rugspieren.
Blijf in beweging, maar doe het rustig aan
Rust houden verlicht de meeste klachten. Ga echter niet hele dagen stil zitten of liggen, daar wordt je lichaam stijf van. Probeer iedere dag een stukje te lopen…
Wil je meer weten over jouw heupblessure of heupklachten?
Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Of loop eens binnen op onze fysiopraktijk.
Fysiotherapie Konings helpt!