TE HOGE BLOEDDRUK
Een hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Een te hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen die behoren tot de top 10 van ziekten met de meeste verloren levensjaren. Denk aan beroerten, hartinfarcten, hartfalen. Maar liefst een derde van mensen tussen de 30 en de 70 jaar heeft een te hoge of verhoogde bloeddruk heeft. Je hebt een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90. Mensen met een fors te hoge bloeddruk komen in de medische molen terecht. Het grootste deel met een verhoogde bloeddruk zit niet aan de kritische grens waarbij medicijnen nodig zijn. De eerste stap is dan een gezonde leefstijl: minder zout en suiker, meer groenten, en BEWEGEN!!
Sportief bewegen met een hoge bloeddruk
Bewegen en dan het liefst sportief bewegen is dus zeker ook voor mensen met een hoge bloeddruk een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het verbetert je conditie en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten. Als je bloeddruk onder controle is en je ondervindt hiervan geen complicaties, zijn eigenlijk alle sporten geschikt. Ook de intensievere sporten. Alleen bij een te hoge en moeilijk behandelbare bloeddruk, moet je oppassen met te intensieve sporten. Wat dan vaak wel kan en veel wordt aangeraden, is zwemmen. Bewegen in water is dan een hele geschikte sport. Hierbij is het wel verstandig om een arts te raadplegen omdat elke situatie uiteraard specifiek is en het advies dus ook anders kan zijn.
Wat is nou eigenlijk bloeddruk?
Het woord zelf zegt het eigenlijk al, de bloeddruk meet de druk van het bloed in de bloedvaten. We maken onderscheid in 2 verschillende waarden: de bovendruk en de onderdruk. Het hart pompt constant bloed door het lichaam heen. Hierdoor wordt het lichaam voorzien van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof die in het bloed worden vervoerd. Tijdens het rondpompen van het bloed door de bloedvaten ontstaat er druk op zo’n vat. Dit noemen we de bloeddruk. Je kunt het vergelijk met een tuinslang. Pomp je hier water door heen, dan ontstaat er druk op de slang. Als je in 1 keer veel water door de slang laat gaan, zal de druk hoger worden. De bloeddruk in de vaten wordt geregeld door omliggende spiertjes. Deze spieren liggen om de bloedvaten heen en kunnen door aan te spannen de druk in de vaten regelen. Als zo’n spiertje zich samentrekt zal de druk stijgen. Ontspant het spiertje zich, dan zal de druk dalen.
Bovendruk
De bovendruk wordt ook wel systole genoemd. Het moment wanneer de bovendruk gemeten wordt, is de spanning in de bloedvaten het hoogst. Dat komt omdat het hart op dat moment met veel kracht bloed door het lichaam pompt. Vergelijk het met het moment waarop je de kraan van de tuinslang plotseling open draait.
Onderdruk
De onderdruk noemt men vaak ook wel de diastole. Dit is het moment waarop de druk in de bloedvaten minder wordt, vrijwel gelijk na de systole. Dit kun je vergelijken met het moment waarop je de tuinslag dichtdraait, de druk vermindert. De diastole komt voor tussen 2 hartslagen in.
Bloeddruk meten bij Fysiotherapie Konings
Bloeddruk meten kan gedaan worden bij Fysiotherapie Konings. Wij beschikken namelijk over een bloeddrukmeter. Je kunt deze meting zelf doen maar wij kunnen jou hier uiteraard ook mee helpen. De medewerkers van Fysiotherapie Konings kunnen vervolgens de uitgekomen waardes met je bespreken.
Risicogroepen
Er zijn een aantal groepen die een grotere kans hebben op een te hoge bloeddruk:
- Het kan erfelijk zijn. Als het in de familie zit kan het erfelijk doorgegeven worden.
- Oudere mensen, de aders kunnen minder soepel worden waardoor er een hoger druk ontstaat.
- Mensen die veel zout eten. Dit verhoogt ook de bloeddruk.
- (zoete) Drop verhoogt ook de kans op een verhoogde druk.
- Mensen met nierziektes of diabetes.
- Personen die atherosclerose hebben, ofwel vernauwde slagaders.
- Personen met (ernstig) overgewicht
Hoe kun je de bloeddruk goed houden?
Om de druk in de bloedvaten op een goed niveau te houden, is het van belang om een gezonde leefstijl aan te meten. Dit kun je doen door voldoende te bewegen, gezonde voeding binnen te krijgen en door op te letten of je op gezond gewicht bent/blijft. Verder is roken een boosdoener en kan dit de druk verhogen. Ook stress en spanningen kunnen van invloed zijn. Om leren gaan met stress kan helpen de druk te verlagen.
Wil jij je bloeddruk verlagen?
Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Of loop eens binnen op onze fysiopraktijk.
Fysiotherapie Konings helpt!