DIABETES EN FYSIOTHERAPIE
Diabetes mellitus (DM) is een van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. De verwachting is dat het aantal diabetespatiënten de komende jaren fors zal stijgen. Studies tonen aan dat diabetespatiënten of mensen met verhoogd risico op DM baat hebben bij bewegen. Bewegen heeft invloed op verschillende factoren die betrokken zijn bij de regulering van het bloedglucosegehalte. De fysiotherapeut kan, met name als het gaat om het structureel veranderen van beweeggedrag- betrokken zijn bij de behandeling. Met de specifieke kennis waarover de fysiotherapeut beschikt, kan deze een beweegprogramma opstellen dat is afgestemd op de fysieke beperkingen en mogelijkheden van de individuele diabetespatiënt.
Wat is diabetes?
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en zorgt ervoor dat het lichaam niet meer voldoende in staat is om de bloedsuikers te regelen door dat er een tekort is aan insuline of het lichaam niet goed reageert op insuline.
Verschillende typen Diabetes
Bij Diabetes type 1 zullen patiënten elke dag moeten bepalen wat de waarde van het bloedsuiker is en hebben zij vaste tijden om insuline aan het lichaam toe te voegen. Ook eten zij volgens instructies van een arts of verpleegkundige. Het kan ook zijn dat de patiënt een pompje draagt welke de waarden van het bloedsuiker regelen. Dit alles komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt.
Bij Diabetes type 2 is het zo dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is, of het minder goed reageert op de insuline. Type 2 kan meestal met tabletten behandeld worden.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
Onderzoeken hebben aangetoond dat het bewegen voor diabetespatiënten de insulinegevoeligheid verbeteren, maar ook het glucosetolerantie stijgt. Onze fysiotherapeuten kunnen u begeleiden. Samen zullen wij zorgvuldig de klachten bekijken en uw gezondheid en het dagelijkse functioneren bespreken. Hierna stellen wij een behandelplan op welke is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen.
Waar bestaat de behandeling uit?
Afhankelijk van de doelstellingen kan een behandeling bestaan uit; conditietraining, krachtoefeningen en balans -en coördinatie oefeningen.
Tevens helpt het bewegen ook bij het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, het balans gevoel en het algemene welbevinden. Ook verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht, en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekte en botontkalking. Fysiotherapie Konings adviseert dan ook graag hierin.
Wat kunt u zelf doen?
Beweeg
Probeer te voldoen aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen. Dit betekent dat u op minstens vijf dagen in de week een half uur beweegt door bijvoorbeeld een stuk te wandelen, fietsen of zwemmen. Hiermee blijven uw conditie en kracht behouden. Dat half uur mag opgedeeld worden in blokken van tien of vijftien minuten. Beoefend u al een sport, ga hier dan zo mogelijk mee door. De fysiotherapeut kan u hierover adviseren.
Wil je meer weten Fysiotherapie en Parkinson?
Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Of loop eens binnen op onze fysiopraktijk.
Fysiotherapie Konings helpt!