ISCHIAS

Ischias herken je aan de uitstralende pijn naar je bil(len), been of benen of zelfs je voet(en). De symptomen van Ischias worden vaak verward met lage rugpijn of spit. De symptomen kunnen per persoon verschillen en kunnen variëren van licht tot hevig. De meeste mensen met ischias ervaren een stekende en branderige pijn in de vorm van scheuten. De pijn is niet continue aanwezig maar bij beweging verergeren de pijnklachten meestal. Soms zorgen de pijnscheuten ervoor dat het lastig is om rechtop te staan of een trap op te lopen. Straalt de pijn niet door naar je benen? Dan heb je waarschijnlijk last van een andere soort rugpijn.

Er zijn een aantal oorzaken te noemen die de kans op ischias vergroten. Deze zijn:

langdurige overbelasting van de onderrug; bijvoorbeeld door zwaar tillen
vernauwing van wervelkanaal of uitgang van de zenuw
langdurige stress waardoor uw lichaamshouding kan veranderen
artrose of artritis van de wervelkolom
zwangerschap en bevalling
spit
hernia
bottumoren rondom het ruggenmerg (zeer zeldzaam)

Wie kunnen last krijgen van ischias?

De meeste mensen die last krijgen van ischias zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. Vrouwen hebben een grotere kans om ischias-klachten te ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Dit zit zo: tijdens de zwangerschap worden met name de ligamenten (ligamenten zijn de banden die stabiliteit moeten geven aan gewrichten) rond het bekken losser. Doordat de ligamenten losser worden neemt de stabiliteit rond het bekken af. Hierdoor kunnen spierspanningen ontstaan. Deze spierspanning, ofwel hypertonie, kan zorgen voor druk op de zenuw. Dit kan vervolgens weer zorgen voor de herkenbare uitstralende ischias pijn.

Een van de spieren die vaak een verhoogde spierspanning heeft is de “Piriformis”. Deze kan middels verschillende oefeningen goed behandeld worden. Zelf kun je door middel van een ‘massagebal’ de bilspieren ontspannen.

Wat kan je zelf doen?

Wissel veel van houding!
Wanneer we zitten belasten we te lang hetzelfde deel van de wervelkolom. Met zitten is niets verkeerd, alleen het gebrek aan afwisseling maakt het waarschijnlijk vervelend wanneer er al klachten van Ischias aanwezig zijn.

Neem micropauzes
Ondanks dat het verband tussen veel zitten en rugpijn ontbreekt, raden we je wel aan om veel te wisselen van houding en beweegpauzes in te lassen tijdens periodes van lang zitten. Want zelfs wanneer zitten niet het probleem is, weten we dat bewegen de best mogelijke manier is om allerlei soorten pijntjes te verhelpen en te voorkomen.

Medicatie
Geen enkele vorm van medicatie zal helaas de klachten volledig kunnen wegnemen maar iets is beter dan niets. Paracetamol werkt vaak goed bij zowel pijn als koorts en is een van de veiligste geneesmiddelen wanneer je de aanbevolen dosering aanhoudt. Maar het effect bij Ischias zal met alleen paracetamol klein zijn.
De groep NSAID’s verminderen allemaal ontstekingen in het lichaam maar kunnen mogelijk maagklachten veroorzaken. Denk hierbij aan ibuprofen, diclofenac of naproxen.
Een alternatief hiervoor zou voltaren zalf kunnen zijn. Erg veilig om te gebruiken omdat dit niet het maag-darm systeem hoeft te passeren. Maar ook dit is vanwege de oppervlakkige werking niet bijzonder effectief. Wanneer je pijnstilling gebruikt, overleg dit altijd met je huisarts of medisch specialist om te kijken wat het beste bij jouw situatie past.

Doe mobiliserende oefeningen
Mobilisaties zijn eenvoudige oefeningen die je overal kan doen. Het zijn in feite actieve rek oefeningen die je spieren en gewrichten in beweging brengen op een specifieke manier. Wat het therapeutisch maakt is vooral wanneer je het regelmatig op een bepaalde voorgeschreven manier uitvoert. Genoeg om er de voordelen van te ervaren maar niet te veel om de pijnlijke structuren weer onnodig uit te lokken. Ontdek hoe ver je op een comfortabele manier kan bewegen en probeer dit langzaam uit te breiden. Heb je last van aanhoudende klachten en wil je hulp bij het correct bewegen van je been? Maak dan een afspraak met onze kundige fysiotherapeuten!

Fysiotherapie Konings behandelmogelijkheden

Patiënten met ischias worden behandeld door middel van persoonlijke houdingsadviezen, mobiliserende therapie voor de lumbale wervelkolom en spierversterkende oefeningen voor de onderrug.

Helpt fysiotherapie bij ischias

JA. Bij ischias klachten is het dus erg belangrijk dat je in beweging blijft. Door beweging wordt het herstel bevorderd. Bij Fysiotherapie Konings hebben we veel ervaring met verschillende vormen van rugklachten, waaronder ischias en herniaklachten. Wacht niet langer en neem direct contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Wil je meer weten over een ischias en fysiotherapie?

Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Of loop gewoon eens binnen, dan maken we even tijd voor je.

Fysiotherapie Konings helpt!