ADEMHALING EN STRESSGERELATEERDE KLACHTEN
Paniekaanval? Hyperventilatie?
Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen!
Onze ademhaling past zich aan aan de lichamelijke activiteit van het moment. Zijn we in rust dan is de ademhaling rustig, hoe meer lichamelijke activiteit hoe sneller/dieper de ademhaling. Dit noemen we een functionele ademhaling. Bij bijvoorbeeld hardlopen of andere lichamelijke inspanning ga je vlugger ademhalen, wat nodig is omdat er meer zuurstof verbruikt wordt en meer afvalproduct (koolzuurgas) geproduceerd wordt. Als je erg hard loopt sta je zelfs, nadat je gestopt bent, nog even na te hijgen omdat je niet genoeg zuurstof in je lichaam hebt en er bovendien ook nog teveel koolzuurgas in je lichaam zit. Doorgaans is de rustige ademhaling weer vrij snel bereikt.
Een disfunctionele ademhaling is een manier van ademen die niet past bij wat je lichamelijk op dat moment aan het doen bent.
Ademhalen. Iedereen doet het. Je zou dus denken dat je lichaam daar inmiddels een expert in is geworden. Helaas is dat alleen lang niet altijd het geval. Je haalt natuurlijk wel adem, maar er kunnen allerlei redenen zijn waardoor dat niet op de manier gebeurt die het beste voor je is.
Stress is daar vaak een belangrijke oorzaak van. Dit kan o.a. leiden tot paniekaanvallen of hyperventilatie. Mocht je hier last van hebben, dan is dat natuurlijk heel vervelend, maar er is gelukkig wel wat aan te doen: adem- en ontspanningstherapie!
Ademtherapie & ontspanningstherapie
Tijdens ademtherapie helpt de therapeut je om weer een natuurlijke en ontspannen ademhaling tot stand te brengen. Je leert diverse ademhalingsoefeningen die hierbij kunnen helpen. Bij ontspanningstherapie wordt er specifiek gekeken naar wanneer u problemen ondervindt en je leert technieken om op een betere manier met deze lichamelijke of mentale stress om te kunnen gaan. De combinatie van deze twee therapieën zal ervoor zorgen dat je weer beter functioneert in het dagelijks leven. Daarnaast leer je de handvaten om op een goede manier om te gaan met stressmomenten.(?)
Bij welke klachten kun je baat hebben bij ontspannings– & ademtherapie?
Naast hyperventilatie en paniekaanvallen kun je er ook profijt van hebben als je last hebt van:
⁃ diverse spanningsgerelateerde klachten als hoofdpijn, slaapgebrek en een burn-out
⁃ mentale klachten als angst, depressie, fobieën & traumaverwerking
⁃ fysieke klachten
⁃ klachten bij hart- en longaandoeningen
Denk je dat adem- & ontspanningsfysiotherapie wel iets voor je is?
Bel ons dan om een afspraak te maken 0164 23 32 00 of kom een keer langs voor een kennismaking.
Wanneer je in rust een te diepe en/of vlugge ademhaling hebt stijgt de hoeveelheid zuurstof in je bloed en daalt het koolzuurgehalte. Dit kan geen kwaad, maar leidt wel tot een aantal als zeer onprettig ervaren verschijnselen, bijvoorbeeld:
– een benauwd gevoel
– kortademigheid
– prop in de keel
– droge mond
– strak gevoel rond de mond
– handen en voeten voelen aan alsof ze opgeblazen zijn en prikkelen
– krampen in de handen
– duizeligheid met een licht gevoel in het hoofd
– slecht zien, het idee dat alles er anders uitziet, waas voor je ogen
– gevoel van onwerkelijkheid
– anders dan normaal klinkende geluiden
– klam gevoel
– het idee te gaan flauwvallen
– een slap gevoel in je knieën met het idee de grip te verliezen
Als een disfunctionele ademhaling gepaard gaat met angst en/ of paniek kan dit overgaan in hyperventilatie.
Wat kan je er zelf aan doen?
Er bestaan geen medicijnen tegen een disfunctionele ademhaling. Het is zeer belangrijk niet in paniek te raken, ook al lijken de verschijnselen ernstig. Het is nodig dat je je realiseert dat de klachten ontstaan door spanning, dus probeer de oorzaak van de spanning weg te nemen. Er zijn enkele dingen die je kunt doen om een aanval te beëindigen:
– je kan zich lichamelijk gaan inspannen, waardoor jouw snelle ademhaling “functioneel” wordt.
– hou je handen over je neus en mond (goed afsluiten) en adem rustig door. Doe dit een paar minuten en je klachten verdwijnen.
Fysiotherapie en hyperventilatie
Bij Fysiotherapie Konings kan je, door middel van oefeningen, leren je lichaam te ontspannen. Lichamelijke ontspanning heeft tot gevolg dat de ademhaling vanzelf weer rustig wordt. Ook kan je door middel van ademhalingsoefeningen de controle verkrijgen over je ademhaling. Op deze manier kan, ondanks dat er niets aan de oorzaak van de hyperventilatie (de geestelijke spanning) wordt gedaan, de vicieuze cirkel doorbroken worden en verdwijnen de klachten.