TRIGGERFINGER
Een triggerfinger is een onschuldige maar lastige afwijking, die veel voorkomt. Er zijn verschillende benamingen voor de triggerfinger, zoals bijvooorbeeld haperende vinger of snapping finger, springvinger of tendovagnitis stenosans. Een haperende vinger komt vaak voor. Je hebt een haperende vinger als je een vinger met moeite kunt strekken, waarna deze met een schokje recht wordt.
Bij een triggerfinger is er een irritatie van de peesschede die de buigpees van een vinger of duim omgeeft. Er ontstaat een ontstekingsreactie en daardoor een verdikking van de pees. Door deze verdikking glijdt de pees niet meer soepel door de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt) heen. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. Wanneer de duim is aangedaan wordt er gesproken van een triggerthumb of springduim. De aandoening wordt vaker gezien bij vrouwen en komt veelal voor in de leeftijdscategorie 40 tot 70 jaar en bij kinderen onder de 6 jaar. De triggerfinger kan bij iedere vinger ontstaan. Maar de ringvinger en de duim zijn de vingers waarbij een trigger vinger het meeste voorkomt.
De oorzaak van een triggerfinger is niet altijd duidelijk. De aandoening kan zich voordoen na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op een triggerfinger lijken te vergroten. Een triggerfinger lijkt vaker voor te komen bij mensen met reuma, jicht en suikerziekte.
Voorkomende klachten/symptomen
Aanvankelijk is er sprake van een geringe pijn bij het buigen van de vinger. Door toename van de verdikking van de pees, verergert de pijn en ontstaat op een gegeven moment de situatie dat de vinger niet meer op eigen kracht kan worden gestrekt. Je voelt dan bij het strekken een ‘knapje’ en soms pijn. De diagnose wordt door een arts eenvoudig aan de hand van het lichamelijke onderzoek gesteld, er zijn dan ook geen verdere onderzoeken nodig.
Wat kan je zelf doen bij een ‘haperende vinger’
Als blijkt dat de triggerfinger veroorzaakt wordt door activiteiten met de hand, is het raadzaam om dit een tijdje te vermijden.
Een spalk kan helpen bij de stabiliteit van de vinger waardoor de triggerfinger kan genezen.
Een ontstekingsremmer kan helpen om de ontsteking te verminderen. Bij langdurige klachten kan een corticosteroïden injectie overwogen worden.
Behandelmogelijkheden
Het doel van onze behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer op slot gaat zitten en dat de vinger of duim weer zonder pijn volledig bewogen kan worden. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen om de irritatie van de pees te laten afnemen. Een en ander kan ondersteund worden met tape. Ook na het ondergaan van een operatie aan de triggerfinger kun je bij Fysiotherapie Konings terecht om het herstel te bevorderen.
Een operatie?
Bij een operatieve behandeling wordt de peestunnel (of ‘huls’) waar de buigpezen doorheen glijden weer vrij gemaakt. Via een klein sneetje wordt de peesschede in de lengterichting open gesneden. Hierdoor ontstaat ruimte voor de verdikte pees. Het sneetje wordt vervolgens door middel van hechtingen weer dicht gemaakt. Over het algemeen heeft u na de operatie weinig pijn en u kunt de vinger wel bewegen maar nog niet volledig belasten. Bewegen kan in het begin nog wat gevoelig zijn. Door middel van handtherapie en oefeningen kunt u de vinger trainen. Na tien tot veertien dagen worden de hechtingen verwijderd. Het litteken heeft gemiddeld genomen drie maanden nodig om weer soepel te worden. In enkele gevallen is er na deze ingreep meer tijd nodig voor herstel. Het is vaak niet duidelijk waarom dat zo is. We zien in bijna alle gevallen dat ook mensen die langer over hun herstel doen uiteindelijk volledig pijnvrij functioneren.
Wil je meer weten over een triggerfinger en fysiotherapie?
Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Of loop gewoon eens binnen, dan maken we even tijd voor je.
Fysiotherapie Konings helpt!