NEKKLACHTEN
Nekklachten komen heel veel voor. Niet zo gek, want juist in de nek bevinden zich heel veel pijngevoelige weefsels in een vrij klein en compact gebied.
Nekklachten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Soms is er sprake van een stijve nek, pijn en/of spanning in de nek of een bewegingsbeperking. De pijn kan ook uitstralen naar het hoofd, de schouders en/of de armen. Hoewel nekklachten gelukkig vaak geen ernstige oorzaak hebben, kun je er wél heel veel last van hebben. Een oorzaak van de klachten kan een slechte houding zijn (bijvoorbeeld een verkeerde zit- of werkhouding), een val, een spier die verrekt of verkrampt is, slijtage (artrose) en/of een beknelde zenuw. Soms is er sprake van een whiplash, bijvoorbeeld na een (auto-)ongeluk. Ook stress kan één van de oorzaken van nekklachten zijn.
Veel voorkomende nekklachten zijn:
- Pijn in de nek bij het bewegen, moeilijk of niet kunnen omkijken
- Een stijve nek / beperkte beweeglijkheid
- Stress nek (de bekende spanningspijn tussen schouder en hoofd)
- Hoofdpijn (vanuit de nek)
- Duizeligheid, duizelig worden bij het bewegen van uw hoofd
- Uitstraling in de armen (tintelingen). Pijn in arm of hand tijdens beweging van uw nek
- (Spier)spanning in uw nek
- Krakende nek
- Pijn in de schouder en nek
Nekklachten kunnen acuut ontstaan of zich over een langere periode ontwikkelen. Loop niet te lang rond met ‘het zal wel over gaan’… Maak een afspraak.
Tijdens de intake zullen we op zoek gaan naar de oorzaak van uw klacht zodat we een doelgerichte en efficiënte behandeling -afgestemd op uw doel en verwachtingen- kunnen inzetten.
TIPS OM TE SLAPEN, EEN JUISTE HOUDING!
Nu veel mensen zoveel mogelijk vanuit huis werken, wordt er veel aandacht besteed aan de juiste werkhouding. Maar staat u er wel eens bij stil dat u gemiddeld ongeveer net zo lang achter uw bureau zit als dat u in uw bed ligt? Tijd om eens stil te staan bij uw slaaphouding.
Dé beste slaaphouding bestaat niet maar we de juiste. Welke positie de juiste voor u is, verschilt en is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en eventuele medische klachten. Belangrijkste is dat uw lage rug in zijn natuurlijke vorm op de juiste manier wordt gesteund. Pijnprikkels zullen dan tot een minimum beperkt worden en mogelijk zelfs volledig wegblijven. Zowel de rugligging als de zijligging is dan een goede slaaphouding.
TIP 1: ONTLAST UW TUSSENWERVELSCHIJVEN
Uw wervelkolom is opgebouwd uit wervels en tussenwervelschijven. Gedurende de dag worden de tussenwervelschijven in elkaar gedrukt, door bijvoorbeeld het tillen van zware voorwerpen, maar ook gewoon door de zwaartekracht. Tijdens het slapen, herstellen de tussenwervelschijven zich. Belangrijk dus om uw wervelkolom dan zo goed mogelijk te ontlasten door een goede slaaphouding aan te nemen op een goed ondersteunend matras en zo chronische rugklachten te voorkomen.
TIP 2: BEPAAL UW IDEALE SLAAPHOUDING
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug. Het nadeel van op uw rug slapen is dan weer dat u sneller snurkt. Belangrijk dus om een goed evenwicht te vinden tussen verschillende posities. Mensen die drukpunt gevoelig zijn, kunnen vaak beter op hun rug slapen, omdat het draagvlak voor de spieren en de weefsels hierbij groter is. De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt ook goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook bij schouderklachten is op de rug slapen de beste slaaphouding. Evenals voor mensen met reflux.
TIP 3: ONTSPAN UW RUGSPIEREN
Door de verkeerde slaaphouding zullen de spieren in en rond de rug zich aanspannen om uw rug te beschermen tegen beschadiging. Door dit aanspannen wordt u gedurende de nacht vaker woelend wakker en staat u ‘s ochtends op met een gespannen rug die niet optimaal hersteld is en voelt u zich geradbraakt. Een goede slaaphouding en een bijpassend matras en kussen, zorgen ervoor dat u uw rugspieren beter ontspant.
TIP 4: EEN GOED KUSSEN HELPT TEGEN EEN STIJVE NEK
Heeft u last van een stijve nek? Overweeg dan een ander kussen. Een te dun of te dik kussen kan zorgen voor een verkeerde slaaphoek. Daardoor krijgt u veel spanning op uw rug. Bij het opstaan kunt u dan uw nekspieren verrekken. U heeft er meer last van als u op uw buik en uw zij slaapt. Zorg daarom voor een kussen dat zich aanpast aan uw lichaamsvorm tijdens de slaap.
TIP 5: SPECIAAL VOOR ZIJSLAPERS
Zijslapers komen vaak in de verleiding om scheef te gaan liggen. Het is juist belangrijk dat u in een rechte lijn ligt, vanaf uw nek tot het staartbeen. Zorg er ook voor dat de schouders en de heupen goed in het matras komen te liggen. Als u op uw zij slaapt, kunt u het beste kiezen voor een medium tot zacht matras. Dit zodat de heupen en schouders goed wegzakken. Gebruik daarnaast een hoog en stevig kussen. Met een kussentje onder de knie wordt de rug het minst belast. Halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been of arm is zeker niet slecht, maar zuivere zijlig is beter, omdat er dan geen torsie in de nek en de rug ontstaat.
TIP 6: SPECIAAL VOOR RUGSLAPERS
Houd uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen. Het is heel belangrijk dat uw rug en met name uw rugholte goed ondersteund worden. En zorg ervoor dat uw kussen niet te hoog is. Zo voorkomt u dat uw nek te sterk in een knik ligt.
TIP 7: SPECIAAL VOOR BUIKSLAPERS
Veel mensen denken ten onrechte dat ze op hun buik slapen, maar draaien na het inslapen naar een andere positie. Als u toch echt een buikslaper bent, dan is de beste tip: probeer een andere slaappositie. Op uw buik slapen is namelijk niet goed voor u. Uw nek ligt gedraaid: veel buikslapers slapen daarom zonder hoofdkussen. U kunt beter wel een kussen gebruiken, maar dat onder uw schouder en borstkas plaatsen, ter hoogte van de zij waar uw hoofd naar toe is gedraaid. Op deze manier vermindert u de draaiing van uw nek. Doordat u met uw buik het matras raakt, heeft uw rug een grote, holle ruimte. Als u wakker wordt, kunt u na een nacht op deze manier liggen enorm last van uw rug en van uw nek hebben. Uw spieren en gewrichten hebben urenlang in de verkeerde positie gelegen. De buikligging is wél weer goed tegen snurken. Zo kan uw verkeerde slaaphouding, misschien weer wel goed zijn voor de nachtrust van uw partner.
HEEFT U NEK-, EN/OF RUGKLACHTEN? NEEM DAN CONTACT OP MET FYSIOTHERAPIE KONINGS
Wij helpen u graag met een oplossing op maat. Bel 0164 – 23 32 00 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@fysiotherapiekonings.nl of loop eens binnen!