KNIEKLACHTEN
Voordat we ingaan op het verhelpen van knieklachten, even een beetje anatomie. De knie wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen, het bovenbeen en de knieschijf. Met de daarbij behorende kniebanden, zoals de binnen-, buiten-, voorste kruis- en achterste kruisbanden. Om het boven- en het onderbeen zit een laagje kraakbeen, welke ook aan de achterzijde van de knieschijf zit. Tussen het boven- en onderbeen zijn tevens beide menisci te vinden.
Daarnaast zijn de spieren rondom de knie erg belangrijk. Aan de voorzijde is dit de quadriceps (m. quadriceps in het Latijns) en aan de achterzijde zijn dit de hamstringspieren. Aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt zich een peesplaat van de bilspieren. Daarnaast zitten er ook nog aan de binnenkant van het bovenbeen spieren, de adductoren (m. adductoren).
De vele verschillende knieklachten
Aan de hand van de anatomie van de knie, zou je al een voorstelling kunnen maken over de hoeveelheid structuren die aangedaan kunnen zijn wanneer je last hebt van knieklachten. Hieronder de meest voorkomende knieklachten.
Slijtage van de knie (Artrose)
Artrose is een geleidelijk toenemend verlies van kraakbeen in het kniegewricht. De ontstaanswijze van artrose in de knie wordt bepaald door meerdere factoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: leeftijd, erfelijkheid, geslacht, overgewicht, trauma, operatie, zwaar beroep en (top)sport.
Artrose in de knie kun je herkennen aan pijn, (ochtend) stijfheid, op den duur achteruitgang in alle dagelijkse activiteiten (ook wel ADL), verminderde beweeglijkheid en spierkracht, instabiel gevoel en soms voelt of hoort met een krakend geluid in de knie.
Meniscusklachten
De klachten variëren van een geïrriteerde meniscus, een gescheurde meniscus en een gekneusde meniscus. Meniscusklachten ontstaan met name bij sporten zoals rugby, voetbal, tennis, basketbal etc.. Sporten die sprong- en draaibewegingen bevatten.
Daarnaast is het een blessure die voorkomt bij hardlopers met een verkeerde hardlooptechniek. Een meniscusbeschadiging ontstaat wanneer de knie (over)strekt en tegelijkertijd gedraaid wordt. De klachten ontstaat vaak acuut, maar kunnen zich ook geleidelijk ontwikkelen.
De symptomen van meniscusklachten zijn (diepe) pijn, zwelling, instabiel gevoel, slotklachten en pijn bij volledig buigen of strekken van de knie.
Lopersknie
De lopersknie ontstaat door toenemende wrijving tussen de peesplaat (tractus iliotibialis) en de buitenzijde van de knie. Er zijn vele verschillende oorzaken voor het ontstaan van een lopersknie, o.a. het te snel laten toenemen van het aantal kilometers of de intensiteit, keteninstabiliteit (zwakte van de core-, bil- en beenspieren) of de looptechniek (pasfrequentie, voetplaatsing, etc.). Symptomen van de lopersknie zijn zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Soms trekkend naar de voorzijde van de knie, de knieholte of buitenzijde van het onderbeen. Pijn is in eerste instantie bij het hardlopen, maar kan later ook voorkomen bij wandelen, trap af lopen of na lang gezeten te hebben.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Dit pijnsyndroom omschrijft een irritatie van het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf. De klachten ontstaan doordat de knieschijf niet goed spoort tussen de groeven van het bovenbeen. Dit heeft verschillende oorzaken, namelijk een hoge compressie druk, een hoge trekkracht van spieren, afwijkende vorm van de knieschijf, houdingsafwijkingen (stand van voeten of knieën) of keteninstabiliteit.
De symptomen van deze knieklacht zijn pijn aan of rondom de knieschijf, toenemende pijn na lang zitten, hurken, knielen, traplopen of fietsen met een hoge weerstand. Krakende of knisperende geluiden kunnen hoor- en voelbaar zijn.
Jumpersknee
Jumpersknee is een overbelasting van de knieschijfpees of een ontsteking van de knieschijfpees op microniveau. Deze blessure komt met name voor bij springsporten als basketbal, volleybal, ballet, etc..
Oorzaken van de jumpersknee kunnen zijn een herhalende piekbelasting, keteninstabiliteit, houdingsafwijkingen van de knie of voet, verkeerde landingstechniek, springsporten in combinatie met fysiek (zwaar) werk of overmatige krachttraining. De jumpersknee kun je herkennen aan drukpijn en (ochtend)stijfheid.
Voorste kruisband ruptuur
Het inscheuren of het volledig scheuren van de voorste kruisband is vaak het gevolg van een verdraaiing van de knie tijdens het sporten of door een ongeval. Je kunt het herkennen doordat je iets voelt of hoort knappen, forse zwelling in de knie, instabiel gevoel en pijn.
Blijf niet met pijn rondlopen! Heb je pijn aan je knie en weet je je geen raad? Maak even een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.