HAMSTRING-BLESSURE
De meest kenmerkende klacht bij een hamstringblessure is de felle pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Wanneer deze pijn ook nog eens optreedt tijdens een sprintje, onverwachte beweging of sprong, dan is de kans heel erg groot dat het om een verrekte of gescheurde hamstring gaat.
Waar een verrekte hamstring al erg vervelend is en ervoor kan zorgen dat iemand een tijd niet fanatiek kan sporten, is een gescheurde hamstring zelfs een ernstige blessure.
We zien de hamstring blessure vaak wanneer een sporter niet goed is voorbereid op intensief sporten. Denk hierbij aan het beginnen van een zware training zonder eerst goed op te warmen of aan de eerste wedstrijden aan het begin van een nieuw seizoen. Ook oververmoeidheid kan een rol spelen in het oplopen van een hamstringblessure.
Door de explosieve en intensieve inspanning, beschadigt de spier in de achterkant van het been. De wedstrijd of sessie is dan direct afgelopen want de zeurende pijn maakt direct duidelijk dat het om een hamstring blessure gaat. Verder sporten is niet mogelijk en een goed plan voor het herstel is geboden. Want de schrikbarende statistiek is dat een derde van alle sporters met een hamstringblessure, binnen enkele weken na het hervatten van de sport weer een nieuwe blessure aan de hamstring oploopt.
Fysiotherapie Konings heeft daarom niet alleen als aandachtspunt het herstel van de hamstring. Even belangrijk is het voorkomen van een nieuwe blessure. Bij ons revalidatie traject zetten we daarom in op een dusdanig herstel zodat u geen terugval krijgt of zelfs nieuwe blessures oploopt.
SPORTSPECIFIEK HERSTEL
1. De zorg die wij bieden bij letsel aan de hamstring is afhankelijk van de ernst van de blessure. Waar er bij eerstegraads letsel slechts minimale pijn en schade is, is er bij derdegraads letsel misschien zelfs zoveel schade dat u met krukken moet lopen. Bij herstel van een hamstringblessure beginnen we met het verbeteren van de normale functie van de spier. Dat betekent dat de sportfysiotherapeut met u oefeningen gaat doen die de spier versterken en de coördinatie verbeteren. Dit zijn oefeningen die gecontroleerd worden uitgevoerd en waarbij pijn wordt vermeden.
2. Nadat de spier weer in staat is om de oefeningen uit de eerste fase gecontroleerd en pijnvrij te doorlopen, kunnen we de sportbelasting opbouwen. We doen dus meer dynamische oefeningen en ook zaken als hardlopen zijn weer mogelijk. De spier lijkt aan het einde van deze fase alles weer te kunnen doen maar de hamstring is nog niet op het vereiste niveau voor volledige belasting!
3. Laatste fase. Daarom richten we ons in de laatste fase niet alleen op volledig herstel maar ook op risicopreventie. Door sportgerichte oefeningen wordt de hamstring weerbaar gemaakt tegen de volle belasting tijdens een zware training of wedstrijd. Juist in deze laatste fase wordt voorkomen dat er over een aantal weken een terugslag of nieuwe blessure optreedt!
Ons team van fysiotherapeuten staat tot uw beschikking zo dus u weer snel en volledig hersteld weer kunt sporten.